Facebook Twitter Pinterest email tisk

Dieta při začínající cukrovce - recepty

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.



Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.



Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.



Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.



Kuřecí prso

Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn

Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pokrájený česnek a podlijeme trochou vody. Dáme péct zakryté do trouby vyhřáté na 170 °C, a to přibližně na 30 minut (po 30 minutách dopékáme 10–15 minut již odkryté). Mezitím si uvaříme oloupané brambory s celou mrkví. Jakmile jsou brambory s mrkví uvařené, scedíme vodu, mrkev dáme stranou a brambory rozšťoucháme a promícháme s nasekanou pažitkou. Servírujeme na talíř do kulaté formičky. Na brambory navrstvíme rozšťouchanou mrkev a formu odebereme z talíře. K příloze servírujeme upečené kuřecí prso na cibulce a česneku. Zdobíme rozmarýnem.



Hovězí s rýží

Ingredience: 500 g libové hovězí kýty, 500 g mražených hub (možno také použít předem uvařené či sušené houby), 150 g cibule, 30 ml oleje, 150 g syrových brambor (na zahuštění), 225 g rýže Basmati (syrové), sůl, pepř

Postup: Na oleji dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibuli a poté k ní přidáme na kostky nakrájené maso, které necháme ze všech stran hezky orestovat. Celý základ osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Takto dusíme do změknutí masa. Jakmile je maso měkké, vložíme mražené houby a ještě chvilku povaříme. Nakonec omáčku zahustíme najemno nastrouhanými oloupanými bramborami. Za občasného míchání necháme brambory rozvařit, čímž se omáčka zahustí. Podáváme s uvařenou rýží.



Vepřová panenka

Ingredience: 120 g vepřové panenky, 150 g mraženého listového špenátu (může být i čerstvý), 20 g cibule, 180 g syrových brambor, 8 ml oleje, sůl, pepř, česnek, bylinky

Postup: Vepřovou panenku omyjeme, případně očistíme od blan, posolíme a popepříme a v celku restujeme na pánvi na troše oleje přibližně 15–20 minut na mírném stupni a pod pokličkou. Průběžně maso otáčíme, aby se opeklo ze všech stran. Kdo má radši propečenější maso, restuje o pár minut déle. Oloupeme brambory, pokrájíme je na kostky a dáme vařit do osolené vody. V kastrůlku na oleji zlehka opečeme cibuli pokrájenou najemno a poté přidáme špenát, který osolíme. Pod poklicí chvíli dusíme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Servírujeme nejprve špenát, na který položíme rozkrájenou panenku, a k tomu brambory smíchané s bylinkami (petrželka, pažitka).



Ovocný pohár

Ingredience (suroviny na 1 porci): 15 g ovesných vloček, 50 g odtučněného tvarohu, 70 g bílého jogurtu (3,5 %), 5 g medu, 20 g jahod, 30 g meruněk, 20 g banánu, 10 g kešu, skořice, máta

Postup: Ovesné vločky přes noc namočíme do trochy vody a přisypeme k nim skořici. Druhý den v misce smícháme jogurt s tvarohem a medem (díky sladkému ovoci není ani nutný) a začínáme do skleničky či misky vrstvit ovesné vločky se skořicí, směs jogurtu, tvarohu a medu a navrch nakrájíme ovoce a posypeme ořechy. Tento pokrm se skvěle hodí jako snídaně, která nastartuje celý den. Možno si ho ale také dopřát jako zdravou svačinu plnou vitaminů a jiných cenných látek.



Budapešť s chlebem

Ingredience: 100 g odtučněného tvarohu, 10 g Flory, 8 g jarní cibulky, 8 g červené papriky, 37 g (1,5 plátku) tmavého toastového chleba, sůl, pepř, červená paprika (koření), pažitka

Postup: Červenou papriku, jarní cibulku a pažitku posekáme najemno a smícháme s tvarohem a Florou. Ochutíme solí, pepřem a červenou paprikou. Pečlivě promícháme a servírujeme na toastovém chlebu či jiném, nejlépe celozrnném pečivu.



Domácí houstičky

Ingredience (na 5 porcí): 150 g celozrnné žitné mouky, 150 g sýru cottage, 1 vejce, 15 g slunečnicových semínek (+ 5 g na posyp), půl balíčku kypřicího prášku, trocha soli, dle potřeby voda

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a hněteme. Pokud se nám těsto zdá příliš hutné, přidáme trochu vody. Na plech dáme pečicí papír a na něj pokládáme vytvarované bulky. Jakmile máme houstičky na pečicím papíře, každou posypeme semínky a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20–25 minut.



Cuketové placky

Ingredience (na 6 ks placek): 300 g cukety, 2 vejce, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 20 g hladké mouky, 10 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, mouku a promícháme. Osolíme, prolisujeme česnek a zakápneme olivovým olejem. Celou směs mícháme, dokud se suroviny nespojí. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na plech vložíme pečicí papír a na něj lžící klademe cuketovou směs do tvaru placiček. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut.



Pečený losos

Ingredience: 120 g čerstvého lososa bez kůže, 15 g toastového chleba, 3 ml olivového oleje, stroužek česneku, čerstvé bylinky, sůl, pepř, 150 g syrových brambor

Postup: Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme krustu. Rozmixujeme toastový chléb s trochou oleje, s česnekem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami (rozmarýn, tymián, bazalka, pažitka). Čerstvý filet lososa omyjeme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do zapékací misky a filet poklademe umixovanou krustou. Vložíme do trouby a pečeme dle vzhledu, tedy asi 20–30 minut. Servírujeme s vařeným bramborem.



Tuňáková pomazánka

Ingredience: 40 g tuňáka ve vlastní šťávě, 50 g nízkotučného tvarohu, 30 g polotučného bílého jogurtu, 20 g kyselé okurky, 10 g cibule, sůl, pepř, 40 g pšenično-žitného chleba, 50 g rajčat, 50 g okurky

Postup: V misce smícháme tvaroh s jogurtem, přidáme tuňáka a najemno pokrájenou okurku a cibuli. Osolíme a opepříme a celé promícháme. Servírujeme s opečeným či čerstvým chlebem a zeleninovou oblohou. Tento recept se skvěle hodí jako svačina či lehká večeře s minimem tuku, zato bohatá na proteiny.



Krevetový salát

Ingredience: 5 ks vyloupaných tygřích krevet (asi 150 g), 5 ml slunečnicového oleje, 120 g rajčat, 100 g bílé papriky, 70 g ledového salátu, 7 ml extra panenského olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Zeleninu omyjeme, očistíme a pokrájíme. Poskládáme ji na talíř, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem (můžeme přidat také šťávu z citronu). Poté na pánvi na troše oleje orestujeme vyloupané tygří krevety a osolíme je. Jakmile jsou krevety dozlatova opečené, aranžujeme na připravenou zeleninu a můžeme servírovat.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce
Zveřejněno: 11.2.2019