Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Co jíst a nejíst při cukrovce - jaká je dieta při diabetu u seniorů

Jaká je dieta při diabetu u seniorů

Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.

Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví. Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2. typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.

Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.

Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018



SiteMAP