Facebook Twitter Pinterest email tisk

Neuritogen zkušenosti - jak účinkuje resveratrol při cukrovce

Jak účinkuje resveratrol při cukrovce

Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilben) je přirozeně se vyskytující fytoalexin přítomný u mnoha druhů rostlin. Má příznivé účinky na náš organismus a může být užitečný při prevenci a léčbě některých metabolických onemocnění včetně diabetu. Léčba diabetu obecně zahrnuje tři hlavní aspekty: snížení hladiny glukózy v krvi, konzervaci β-buněk a v případě diabetu 2. typu zlepšení inzulinové reakce. Údaje z literatury naznačují, že příznivé účinky resveratrolu ve vztahu k diabetu zahrnují všechny tyto aspekty.

Mezi příznivé účinky resveratrolu patří například schopnost této sloučeniny snížit hyperglykemii. Podávání resveratrolu může vést ke snížení hladiny glykosylovaného hemoglobinu (HbA1c), což odráží prodloužené snížení glykemie.

Chronická nadměrná stimulace β-buněk při diabetu způsobuje jejich vyčerpání a degradaci, což vede v průběhu času k nedostatečné sekreci inzulinu. Výsledky mnoha studií ukazují, že u jedinců s chronickou stimulací β-buněk dočasné zklidnění těchto buněk zlepšuje jejich schopnost vylučovat inzulin a může tak zpozdit nástup otevřeného diabetu. Tyto příznivé účinky byly pozorovány u lidí s diabetem 1. typu i u lidí s diabetem 2. typu. Dále byla zaznamenána dočasná inhibice sekrece inzulinu, která zpomalila průběh diabetu 2. typu. Je známo, že chronická nadměrná stimulace β-buněk indukuje jejich degradaci, ovšem inhibice sekrece inzulínu resveratrolem může tyto nepříznivé účinky zmírnit.

Druhý mechanismus, kterým resveratrol působí při cukrovce, je spojen s obranou proti okysličovadlu. Je známo, že antioxidantová obranyschopnost v β-buňkách je signifikantně nižší ve srovnání s jinými druhy buněk, což je činí náchylnějšími k oxidačnímu poškození. Resveratrol je schopen zmírnit cytokinem indukovanou toxicitu a účinně snižovat oxidační poškození pankreatu, čímž může zlepšit endokrinní funkci této žlázy.

Zlepšení účinnosti inzulinu způsobené resveratrolem je důsledkem různých účinků. Jedním z nich je snížená adipozita. Preventivní a terapeutický účinek této sloučeniny ve vztahu k diabetu je složitý a zahrnuje různé účinky. Elucidace těchto příznivých vlastností resveratrolu je nezbytná pro umožnění klinických studií u lidí. Zdá se tedy, že je zcela možné, že resveratrol samotný nebo v kombinaci se současnými antidiabetickými terapiemi může být použit pro prevenci a léčbu diabetu.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti
Zveřejněno: 20.12.2018