Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny - cukrovka a alkohol

Cukrovka a alkohol

Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.



Mírná konzumace může mít malý přínos pro zdraví

V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.



Alkohol může způsobit hypoglykemii i při mírné konzumaci

Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.

Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne do hlubokého bezvědomí. V takovém případě už mluvíme o závažné hypoglykemii, která přímo ohrožuje život.



Alkohol může zkomplikovat léčbu diabetickými léky

Kombinace alkoholu s diabetickými léky může zvyšovat riziko škodlivých vedlejších účinků. Pokud užíváte perorální antidiabetika – sulfonylmočoviny, které pomáhají k tomu, že slinivka břišní produkuje více inzulinu, je ještě pravděpodobnější, že alkohol u vás může způsobit hypoglykemii. Sulfonylmočoviny jsou například léky Gliklazid, Glipizid, Glimepirid a Amaryl.

Kombinace léků s účinnou látkou metformin (například Glucophage, Metformin) spolu s alkoholem zvyšuje riziko vzniku laktátové acidózy. Tento vzácný, ale velmi závažný nežádoucí účinek může způsobit slabost, únavu, závratě, zimnici, potíže s dýcháním, bolest svalů, žaludeční potíže a náhlé změny srdečního rytmu. Užíváte-li metformin, neměli byste tedy alkohol konzumovat vůbec.

Berete-li léky na diabetes, buďte ke svému lékaři (diabetologovi) upřímní a pravdivě ho informujte o tom, jak často a kolik konzumujete alkoholu, protože může mít velký vliv ve vzájemném používání s léky, které mohou mít značné vedlejší účinky.

Kdo by neměl konzumovat alkoholické nápoje vůbec:

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny
Zveřejněno: 13.2.2019



SiteMAP